Speelgoedbank Amsterdam viert 5 jarig jubileum en roept op om tekening te maken voor extra donaties

  • door

Ruim 6600 stuks speelgoed en 3300 boeken deelde Speelgoedbank Amsterdam in de afgelopen vijf jaar uit. Het speelgoed is een mix van nieuw en tweedehands en wordt gratis gegeven aan kinderen die in en om Amsterdam opgroeien in armoede. Op vrijdag 12 oktober bestaat Speelgoedbank Amsterdam 5 jaar en dat wordt gevierd met de actie ‘Tekenen voor #Speelgoedbank5jaar’, waarmee de stichting extra donaties wil binnenhalen.

Het mooiste verjaardagscadeau dat je kunt krijgen is toch echt een zelfgemaakte tekening of knutsel. Daarom vraagt Speelgoedbank iedereen om in de week van 12 tot 19 oktober een tekening of knutsel te maken van de twee poppetjes uit het logo en deze met #Speelgoedbank5jaar te posten op social media. Met deze oproep hoopt de Speelgoedbank meer mensen kennis te laten maken met dit initiatief, dat echt een serieuze noodzaak is.

Voor de eerste 500 tekeningen die met deze #Speelgoedbank5jaar worden gepost ontvangt Speelgoedbank van sponsor Vistra 1 euro per tekening. Een prachtig en welkom verjaardagscadeau. Alle afbeeldingen van tekeningen en knutsels worden tentoongesteld bij de Speelgoedbank.

Meer dan 1000 bezoeken in 2018

“In de afgelopen vijf jaar hebben al veel kinderen blij kunnen maken met speelgoed dat echt bij hen past. Nu we naast de Voedselbankpas ook met andere doorverwijzers samenwerken  verwachten we dit jaar voor het eerst meer dan 1000 bezoeken” aldus initiatiefnemer Maaike Vermeulen. Vier keer per jaar mogen de kinderen in de leeftijd van nul tot tien jaar dan elk twee stuks speelgoed en een boek uitkiezen.

Kinderen kunnen nu bij Speelgoedbank Amsterdam terecht op de vaste locatie in Bos en Lommer of op een van de twee pop-up locaties in Noord. “Om nog verder te kunnen groeien en nog meer kinderen blij te maken is naast veel speelgoed ook een uitbreiding van het vrijwilligersteam nodig” vertelt initiatiefnemer Raya Gorter. Want al dat ingezamelde speelgoed wordt één voor één gecontroleerd en schoongemaakt door een hecht team vrijwilligers. Soms wordt een poppenhuis opnieuw geschilderd en behangen, verkleedkleren worden gewassen en een racebaan wordt eerst getest. “Je kan je wel voorstellen hoeveel lol we daarbij samen hebben” zegt Sabra Hermans die als vrijwilliger startte en sinds vorig jaar ook deel uitmaakt van het bestuur van deze stichting.

Speelgoed is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, zowel motorisch als cognitief en sociaal. Klasgenootjes uitnodigen om samen met je poppenhuis te spelen, of met je voetbal naar het pleintje om een balletje te trappen, of je even terugtrekken met een spannend boek. Wanneer je net als één op de vier kinderen in Amsterdam opgroeit in armoede is dat helemaal niet zo gewoon. Simpelweg omdat er geen geld is voor speelgoed.

De start voor de verjaarsdagsviering is al gemaakt. Niet alleen de kinderen van S.P.I.N. – speeltuinen in Noord –  wisten wel raad met de actie en gaven alvast het goede voorbeeld. Ook de medewerkers van  Vistra hebben hun potloden en viltstiften al klaar gelegd om de actie deze week te onderstrepen.  Wie tekent er deze week mee en versiert zijn Facebook of Instagram met #Speelgoedbank5jaar en de vrolijke poppetjes?

Speelgoedbank Amsterdam
www.SpeelgoedbankAmsterdam.nl
adres: Bos en Lommerweg 361, 1061 DH, Amsterdam

facebook.com/SpeelgoedbankAmsterdam
instagram.com/speelgoedbankamsterdam

Verjaardagsfeestje en start actie tekenen voor #Speelgoedbank5jaar op vrijdag 12 oktober, 17.00-19:00 uur, Bos en Lommerweg 361, Amsterdam.

Eerstvolgende speelgoed uitdeelochtend:
Zaterdag 13 oktober, 10:00 tot 12:00 uur Bos en Lommerweg 361, Amsterdam.

Eerstvolgende speelgoed inzameling:
Zaterdag 13 oktober 14:00 tot 15:30 uur.

Geef een antwoord